Telefon

+36204735052

E-mail

info@stepbystepegeszseg.hu

A szivárgó vagy ’lyukas’ bél egy olyan állapot, amely az egyik elsődleges kiváltó oka az autoimmun betegségeknek, de sok más kellemetlen állapot okozója is lehet.

A lyukas bél alatt itt a vékonybél falát értjük, ami csak egy sejtréteg vastagságú. Ez az egyetlen sejtréteg választja el a bél tartalmát a szervezet többi részétől, a vérkeringéstől. Ha ez a sejtréteg megsérül, szivárogni kezd, azaz „kilyukad”, akkor beszélünk lyukas bélről.

Normál esetben a vékonybél fala eléggé zárt és csak a szükséges tápanyagokat juttatja át a véráramba. Ha azonban a szivárgás nagyobb felületen lehetséges és állandósul, akkor mondjuk azt, hogy a bél szivárgóvá, lyukassá vált, azaz a bélben keringő emésztetlen élelmiszer-részecskék, mikrobák, méreganyagok és még sok más elhagyja a bélrendszert és bejut a vérkeringésbe.

Ezek a kiszabadult részecskék mindenféle pusztítást végezhetnek a test véráramába jutva. Amint belépnek a véráramba, az immunrendszer betolakodónak minősítheti és megtámadhatja őket. Ha ez túl sokáig és folyamatosan történik, az immunrendszer hasonlóságokat állapít meg, és saját szöveteivel, fehérjéivel azonosítja a betolakodókat.

Majd keresést indít és a hasonlókat megtámadja, akárhol is legyenek a testben, azaz egy bélrendszeri szivárgás után ellenségként „megjelölt” fehérjetípushoz hasonlót talál például a pajzsmirigyben, akkor ott támadni kezdi azokat. Vagy a csontban, az agyban, a hasnyálmirigyben, bélben, izmokban vagy bárhol. Ezzel elindul az immunrendszer önmaga, azaz a testi szövetek elleni támadása, az autoimmunitás.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak azoknak lehet szivárgó a bele, akinek diagnosztizált autoimmun betegsége van. A valóságban, ha például szörnyű puffadás, viszkető bőr és kiütések, székrekedés/hasmenés, ételérzékenység vagy allergia kínoz, akkor valószínű, hogy a beled (is) szivárog.

9 jele, hogy szivárgó beled van:
1. Csontok betegségei (pl. osteoporosis),
2. Agyi/neurológiai tünetek (depresszió, agyi köd, szorongás)
3. Emésztési problémák (puffadás, szorulás, hasmenés, hízási/fogyási képtelenség)
4. Hormonális problémák (PMS, menopauza)
5. Immunrendszeri problémák (gyakori megfázás, izomfájdalom)
6. Bélrendszeri problémák (gomba, parazita, SIBO)
7. Metabolikus zavar (inzulinrezisztencia, cukorbetegség)
8. Tápanyaghiány (vas, omega3, vitaminok)
9. Bőr problémák (ekcéma, akne, rosacea)

Természetesen van fény az alagút végén, vagyis a bél szivárgása megszüntethető.
Arról, hogy mi okozza a szivárgást és mit tehetünk ellene, a következő cikkemben lesz szó.

Forrás: https://www.amymyersmd.com/, Kokavecz N Katalin: Autoimmun sorsfordító könyv

Ajánlott cikkek