Telefon

+36204735052

E-mail

info@stepbystepegeszseg.hu

A tejtermékekkel kapcsolatos intolerancia, allergia egyre gyakoribb manapság.

Felmerülhet néhány kérdés a fogyasztással, illetve a tejfogyasztás hiányával kapcsolatban.

Kecske, juh vagy tehéntej?

Általában szétválasztjuk a tehén és a kecske/juh tejtermékeket. Ezt Amerikában számokkal is jelölik, a tehéntej A1 és a kecske/juh az A2 számozást kapta, nálunk azonban ez nincs gyakorlatban. Amerikai vizsgálatok szerint kis különbség van a kétfajta kazein között. A tehén-kazein emésztése során béta-casomorphin-7 termelődik, ami stimulálja az opioid receptort az agyban, a bélrendszert bélelő bélsejteket és a bélben az immunsejteket, ennek mentén a tehéntejet az autoimmun és neurológiai rendellenességek magasabb arányával hozták összefüggésbe. A kecsketej emésztése kevésbé valószínű, hogy béta-casomorphin-7-et termel, ez azonban még nem feltétlenül bizonyítja, hogy a kecsketej fogyasztása kedvezőbb.

Egyéb kísérleti tanulmányok szerint mérsékelt bizonyíték van arra, hogy az kecske- és juhtej könnyebben emészthető, mint a tehéntej, és a folyékony tejnek más az egészségre gyakorolt hatása, mint például a joghurtnak vagy a sajtnak.

Az, hogy melyiket fogyasszuk, fogyaszthatjuk, az leginkább az adott tejet és/vagy tejtermékeket fogyasztó személy egészségügyi kihívásaitól függ.

Tej vagy joghurt, kefir, sajt?

A legtöbb vizsgálat azonban nem tesz különbséget a tehén és kecske/juhtej között. Sokkal inkább a következőket vehetjük figyelembe: Egyes egyéneknél a tejfehérjék aminosav-szekvenciái hasonlóak a testükben máshol lévő más fehérjeszerkezetekhez. A molekuláris mimikriként ismert folyamat révén az immunrendszer érzékennyé válhat a tejfehérjékkel szemben, és elkezdhet antitesteket termelni, amelyek megtámadják és semlegesítik a tejfehérjéket. Ezzel a szervezet más struktúrái is károsodhatnak, amelyek hasonló aminosav-szekvenciával rendelkeznek. Ezen egyéb sejtstruktúrák közé tartozik például az agy oligodendrocita glikoproteinje, amely fontos a mielin, az agysejtek közötti vezetékek szigetelésének helyreállításában.

A tejfogyasztást összefüggésbe hozták a sclerosis multiplex, skizofrénia, az 1-es típusú cukorbetegség, a prosztatarák és a Parkinson-kór magasabb arányával, miközben a joghurt és a sajt fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával járt.

Általánosságban elmondható, hogy a kefir, a joghurt és a sajt jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, és jobban tolerálhatók, mint a folyékony tej.

Fogyasszuk vagy ne?

Előfordulhat tejérzékenység, gluténérzékenység esetén is, hogy megpróbáljuk visszavezetni a tejtermékeket. Ez szintén egyénfüggő, hogyan, mikor érdemes kipróbálni. Általánosságban a javaslat, hogy kezdjenek napi kis adag sajttal vagy joghurttal, amely egyfajta tejből készült. Az első héten figyeljék az emésztési tüneteket, például a puffadást, hasfájást, vagy a székelési szokások megváltozását, a második héten pedig figyeljék a testi-lelki egészségügyi tüneteket is. Ha nem alakulnak ki kedvezőtlen tünetek, próbálkozhatnak folyékony tejjel, ismét figyelve a bélrendszeri, fizikai és mentális tüneteket. Vannak, akik ez alapján fogyaszthatnak akár folyamatosan is joghurtot és a sajtot, de például tejet nem. Érdemes kipróbálni, és figyelni testünk jelzéseire.

Tejtörténelem

A tej kiváló táplálékot kínál, különösen csecsemők számára. Az emlősök több mint 200 millió éve táplálják kicsinyeiket tejjel, az emberek pedig az elválasztásukig anyatejjel táplálják gyermekeiket 250 000 éve, vagyis körülbelül 84 000 generáción át. Csak az elmúlt 8000 évben vagyis 400 nemzedékben történt, hogy egyes társadalmakban a gyermek elválasztása után is beiktatták a tejet az étrendbe.

A tej fehérjét tartalmaz, amelyre mindenkinek szüksége van – de a tej nem kötelező élelmiszer az elválasztás után. Rengeteg más fehérje- és kalciumforrás is létezik, azaz nem kell aggódnunk, ha nem fogyaszthatunk tejet.

Őseink sokkal több zöld levelű növényt fogyasztottak, ami jó kalcium- és magnéziumforrás. Ráadásul őseink fizikailag sokkal aktívabbak voltak, mint a modern emberek. A csontjaikban is sokkal több kalcium volt, mint a modern emberben. A csontsűrűség fő mozgatórugója a megfelelő testmozgás, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű D-vitamin és A-vitamin.

Mindezek alapján teljesen lehetséges az egészséges csontozat fenntartása tejtermék nélkül is.

 

Forrás: https://terrywahls.com/

Ajánlott cikkek