Telefon

+36204735052

E-mail

info@stepbystepegeszseg.hu

Mi is a funkcionális szemléletű laborelemzés, állapotfelmérés?

Van egy vér laborleleted, amiben kevés ugyan a csillag, de a tünetek mégsem múlnak, valahogy mégsem vagy jól és nem tudni miért? A funkcionális szemléletű laborelemzés fényt deríthet olyan összefüggésekre, amikre a ’van csillag-nincs csillag’ elve alapján nem tudunk következtetni.

Fontos leszögezni, hogy itt sem az egyes tünetek megcélzásán van a fókusz, hanem az összefüggések, kiváltó okok megtalálására, és azok megcélzására a helyes sorrendben, hogy a szervezet mielőbb visszakerülhessen az egyensúlyi állapotba. Ebben hatalmas segítség a funkcionális laboros szoftver, ami egy 20-25 oldalas dokumentumban foglalja Neked össze az összefüggéseket és egyensúly-helyreállítási tervezetet is tartalmaz, látható benne, mely területek kívánnak nagyobb figyelmet, vagy esetleg azonnali beavatkozást. Az apró, funkcionális eltérések rámutathatnak olyan egyensúlyzavarokra is, amikből esetleg csak évek múlva lehet diagnosztizált betegség, ha nem történik időben beavatkozás, ezeket jó előre ismerni, hogy lépéseket tehessünk az ügyben. Azaz a még tünetmentes betegségekre is fényt deríthet.

Fontos azt is tudni, hogy a szoftver használata nagyon fontos és hatalmas segítség, de emellett elengedhetetlen az életmódbeli, környezetbeli (epigenetikai) tényezők ismerete, hogy egészben, holisztikusan szemlélhessük a helyzetet. Előfordul, hogy már jelentkezik tünet, de senki nem gondol arra, hogy e mögött komolyabb okok is állhatnak, vagy bizonyos állapotokat már régóta tapasztalsz (pl „Fejfájásom van 15 éve” „Általában felszínesen alszom, de ez mindig is így volt”) és azt gondolod, ez normális. Pedig nem az.

Mikre tér ki pontosan a funkcionális laborelemzés?

  • több mint tíz fontos funkcionális terület összefüggéseinek mutatója (bélrendszeri, hormonális, mellékvese, pajzsmirigy, vércukor, máj-és epefunkció, vesefunkció, immunműködés, csontegészség, vörösvérsejt index) Százalékos mutató, hol milyen mértékű funkciózavar jelenléte valószínű.
  • Egyéb indexek az eredmények függvényében (pl allergia, lipid panel, gyulladás index)
  • Tápanyagok mutatói: ásványi anyagok, vitaminok, elektrolit, fehérje, zsír, szén-hidrát, hidratációs index. Fontos tudni, hogy mikrotápanyagok tekintetében nem csak azokról van szó, amiket effektíve mérni lehet a vérben, hanem amik hiányára, vagy esetleg többletére egyéb paraméterekből, összefüggésekből következtetni lehet.
  • Speciális mikrotápanyag hiány/többlet mutatók: vitaminok, ásványi anyagok külön bontva, körülbelül tizenkét paramétert nézve. Ez segít eldönteni, hogy az étkezés és a mikrotápanyag pótláson felül mik azok az életmódpillérek, amivel még foglalkoznunk kell (alvásrendezés, stresszkezelés, testmozgás)
  • Végül az egyensúly-helyreállítási tervezet a legnagyobb figyelmet igénylő területeket emeli ki

több mint tíz fontos funkcionális terület összefüggéseinek mutatója (bélrendszeri, hormonális, mellékvese, pajzsmirigy, vércukor, máj-és epefunkció, vesefunkció, immunműködés, csontegészség, vörösvérsejt index) Százalékos mutató, hol milyen mértékű funkciózavar jelenléte valószínű.

Egyéb indexek az eredmények függvényében (pl allergia, lipid panel, gyulladás index)

Tápanyagok mutatói: ásványi anyagok, vitaminok, elektrolit, fehérje, zsír, szén-hidrát, hidratációs index. Fontos tudni, hogy mikrotápanyagok tekintetében nem csak azokról van szó, amiket effektíve mérni lehet a vérben, hanem amik hiányára, vagy esetleg többletére egyéb paraméterekből, összefüggésekből következtetni lehet.

Speciális mikrotápanyag hiány/többlet mutatók: vitaminok, ásványi anyagok külön bontva, körülbelül tizenkét paramétert nézve. Ez segít eldönteni, hogy az étkezés és a mikrotápanyag pótláson felül mik azok az életmódpillérek, amivel még foglalkoznunk kell (alvásrendezés, stresszkezelés, testmozgás)

Végül az egyensúly-helyreállítási tervezet a legnagyobb figyelmet igénylő területeket emeli ki

Untitled design

Mi a különbség a hagyományos és a funkcionális laborelemzés között?

A hagyományos laborleletek határértékeinek megállapításánál széles skálán mozog a vizsgált személyek kora, csecsemőtől idős korig, illetve állapota, amiben manapság elég sok krónikus betegséggel küzdő ember is bekerül. Ezen statisztikai átlagértékekből számolódnak a -tól-ig értékek, de ezek nem feltétlenül az egészséges, optimális emberi működés értékei.

A funkcionális laborértékelésben figyelembe vett értékek sokszor alatta, fölötte lehetnek a hagyományos „normál” tartománynak, de mindenképp jobb mutatói az optimális testi működéseknek.  Ezért is lehetséges, hogy a szervezet, mikor már ilyen módon jelez, hogy a normális működésből kibillent, ezt jó észrevenni és esetleges későbbi betegségeket, komolyabb diagnózisokat megelőzni. Másrészt minél kisebb az eltérés ezektől az úgynevezett funkcionális tartományoktól, annál könnyebben és esetleg hamarabb visszafordíthatók a folyamatok.

Az egyes paraméterek vizsgálgatása helyett a funkcionális laborvizsgálat az összefüggésekre próbálunk rátalálni a funkcionális ’normál’ tartománytól való eltérések tükrében.

Hogyan kérheted?

A funkcionális szoftveres laborelemzés elvégzéséhez szükség van egy általad hozott vérleletre. Ha bizonytalan vagy, milyen paramétereket kérj orvosodtól vagy a laborban, keress bizalommal elérhetőségeimen. Beszéljük meg inkább előre, hogy minél szélesebb körű eredményt kaphass.

A széles körű kiértékeléshez hozzá tartozik a szoftveres laboros teszt mellett egy empirikus teszt és mindezek szóbeli kiértékelése egy konzultáció keretén belül. Bővebben minderről az “ÁTJÁRÓK” cím alatt olvashatsz itt