Telefon

+36204735052

E-mail

info@stepbystepegeszseg.hu

Itt az ünnepi szezon, készülődünk az év végi ünnepekre, találkozásokra családdal, barátokkal. Sokaknak ez az év legszebb, legvártabb szakasza, mások fáradtak, kimerültek, idegesek, vagy szomorúak, levertnek érzik magukat Ezt tudományos körökben úgy is nevezik, hogy Seasonal Affective Disorder (SAD). 

A SAD hatással lehet az alvási ciklusra, az étvágyunkra, a mentális egészségünkre és szocializálódási vágyunkra is. Nagyon fontos azonban, hogy mindezeken túl a belek egészségét is tönkreteheti.

Mi is történik ebben az időszakban?

A hozzánk érkező vendégek mellett az ünnepek gyakran két nem szívesen látott vendéget is hoznak magukkal – a stresszt és a depressziót. Ez nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az ünnepek gyakran szédítő igényeket támasztanak – főzni, megállás nélkül jönni-menni barátokhoz, rokonokhoz, ünnepi előadásokra, koncertre, bevásárolni, megint főzni, sütni, takarítani. Közben feszít minket a gondolat, hogy pihenni is kellene, kirándulni, megnézni egy filmet, megtervezni a jövő évet munkában, magánéletben és minderre csupán két hetünk van… szóval szorít az idő…. rohanás közben pedig meg kell kóstolnunk mindenféle jót, amit a rokonok, szomszédok, barátok sütnek-főznek és nagy szeretettel elénk tesznek.

Aztán vannak olyanok, akik egyedül töltik az ünnepeket, magányosak, elhagyatottak és frusztrálja őket a gondolat is, hogy mások (látszólag) vidáman, társaságról társaságra járva mulatoznak folyamatosan.

Mindeközben két dolog történik, leterheljük a szervezetünket egyrészt a stressz, másrészt az étkezés/italozás által. Most a stressz bélrendszerre gyakorolt hatásait nem fejteném ki, de ezt nem számítva lássuk mi a megoldás.

Mit tehetünk?

Szerencsére rengeteg mód van arra, hogy támogassuk lelki és testi egészségünket az ünnepek alatt. Természetesen nem mindegy mit és mennyit étkezünk, és mit, mennyit iszunk, de ezt a kérdéskört most átugranám, mert túl hosszú téma.

Mindenesetre megéri odafigyelni magunkra testi és lelki szempontból is, hogy a január tényleg egy felvillanyozó, új kezdet lehessen, ne valamiféle kifacsart citromként kússzunk át az új évbe.

Tehát:

1.       Segítsünk másoknak – adakozzunk, karitatívkodjunk, keressünk szervezeteket, ahol szívesen veszik a segítségünket, hasznosnak érezhetjük magunkat. Rengeteg gyerekeket, időseket, hajléktalanokat segítő szervezet van, keressük meg őket, örülni fognak! Miközben mi is örülhetünk annak, hogy segítünk.

2.       Testmozgás minden nap! – Ha nem szoktál edzeni, akkor csak kicsiben kezdd, vagy sétálj, kerékpározz. Ne vidd túlzásba, csak annyit mozogj, amennyit még kellemesnek, feltöltőnek érzel.

3.       Tölts időt a természetben! – A természet feltölt akkor is, ha zöld, akkor is, ha hófehér. Menj és sétálj, vagy keress közös túraprogramokat másokkal, rengeteg túrázós egyesület, társaság van a neten, akik ilyenkor is tartanak túrákat, összejöveteleket. Vagy szervezz egyet te magad!

4.       Fókuszálj a számodra fontos emberekre, legyen az család, barátok, munkatársak, és ha lehet keresd meg őket. Most az az időszak van, amikor olyanokat is megkereshetsz, akiket már régóta nem tudtál vagy akartál, de most elérkezettnek látod az időt.

5.       Töltődj olyan dolgokkal, amiket igazán szeretsz, most hagyj rá egy kis időt magadnak, vagy fedezz fel újakat! Köss sálat, kreatívkodj, szerelj biciklit, írj novellát!

6.       Aludj sokat! – Ez itt a pihenés ideje is. Nézz vidám, felemelő, kacagtató filmeket és kuckózz be gyertyafénnyel, kutyával, macskával és aludj jó sokat!

7.       Ha a fentiek egyike sem neked való, úgy érzed, nincs értelme belefogni egyikbe sem, kérj segítséget! Mindig, mindenkor vannak szervezetek, emberek, segítők, akik elérhetőek. Légy rá nyitott és bízz benne, hogy találkozol a megfelelővel most! És hívd fel a számot, írj nekik!

Természetesen nem kell az összes pontot alkalmaznod, azaz ne stresszelj azon, hogy most hogyan nem leszel stresszes! Csak válassz ki közülük, egyet-kettőt, amit be tudsz illeszteni az ünnepi időszakba. És ne feledd, ez most a Szeretet ünnepe, ami nem csak mások szeretetét jelenti, hanem Önmagad szeretetét is. Tedd meg magadért, hogy ez az ünnep tényleg Ünnep lesz Neked is!

Minden szépet, jót kívánok az elkövetkező időszakra (is) 

 

Források: saját + https://www.amymyersmd.com

Ajánlott cikkek