A tejtermékekkel kapcsolatos
intolerancia, allergia egyre gyakoribb manapság.
Felmerülhet néhány kérdés a fogyasztással,
illetve a tejfogyasztás hiányával kapcsolatban.
Kecske, juh vagy tehéntej?
Általában szétválasztjuk a tehén
és a kecske/juh tejtermékeket. Ezt Amerikában számokkal is jelölik, a tehéntej A1
és a kecske/juh az A2 számozást kapta, nálunk azonban ez nincs gyakorlatban. Amerikai
vizsgálatok szerint kis különbség van a kétfajta kazein között. A tehén-kazein
emésztése során béta-casomorphin-7 termelődik, ami stimulálja az opioid
receptort az agyban, a bélrendszert bélelő bélsejteket és a bélben az
immunsejteket, ennek mentén a tehéntejet az autoimmun és neurológiai
rendellenességek magasabb arányával hozták összefüggésbe. A kecsketej emésztése
kevésbé valószínű, hogy béta-casomorphin-7-et termel, ez azonban még nem
feltétlenül bizonyítja, hogy a kecsketej fogyasztása kedvezőbb.
Egyéb kísérleti tanulmányok
szerint mérsékelt bizonyíték van arra, hogy az kecske- és juhtej könnyebben
emészthető, mint a tehéntej, és a folyékony tejnek más az egészségre gyakorolt
hatása, mint például a joghurtnak vagy a sajtnak.
Az, hogy melyiket fogyasszuk,
fogyaszthatjuk, az leginkább az adott tejet és/vagy tejtermékeket fogyasztó
személy egészségügyi kihívásaitól függ.
Tej vagy joghurt, kefir, sajt?
A legtöbb vizsgálat azonban nem
tesz különbséget a tehén és kecske/juhtej között. Sokkal inkább a következőket
vehetjük figyelembe: Egyes egyéneknél a tejfehérjék aminosav-szekvenciái
hasonlóak a testükben máshol lévő más fehérjeszerkezetekhez. A molekuláris
mimikriként ismert folyamat révén az immunrendszer érzékennyé válhat a
tejfehérjékkel szemben, és elkezdhet antitesteket termelni, amelyek megtámadják
és semlegesítik a tejfehérjéket. Ezzel a szervezet más struktúrái is
károsodhatnak, amelyek hasonló aminosav-szekvenciával rendelkeznek. Ezen egyéb
sejtstruktúrák közé tartozik például az agy oligodendrocita glikoproteinje,
amely fontos a mielin, az agysejtek közötti vezetékek szigetelésének
helyreállításában.
A tejfogyasztást összefüggésbe
hozták a sclerosis multiplex, skizofrénia, az 1-es típusú cukorbetegség, a
prosztatarák és a Parkinson-kór magasabb arányával, miközben a joghurt és a
sajt fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór alacsonyabb
kockázatával járt.
Általánosságban elmondható, hogy
a kefir, a joghurt és a sajt jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, és jobban
tolerálhatók, mint a folyékony tej.
Fogyasszuk vagy ne?
Előfordulhat tejérzékenység,
gluténérzékenység esetén is, hogy megpróbáljuk visszavezetni a tejtermékeket.
Ez szintén egyénfüggő, hogyan, mikor érdemes kipróbálni. Általánosságban a
javaslat, hogy kezdjenek napi kis adag sajttal vagy joghurttal, amely egyfajta
tejből készült. Az első héten figyeljék az emésztési tüneteket, például a
puffadást, hasfájást, vagy a székelési szokások megváltozását, a második héten
pedig figyeljék a testi-lelki egészségügyi tüneteket is. Ha nem alakulnak ki kedvezőtlen
tünetek, próbálkozhatnak folyékony tejjel, ismét figyelve a bélrendszeri,
fizikai és mentális tüneteket. Vannak, akik ez alapján fogyaszthatnak akár
folyamatosan is joghurtot és a sajtot, de például tejet nem. Érdemes
kipróbálni, és figyelni testünk jelzéseire.
Tejtörténelem
A tej kiváló táplálékot kínál,
különösen csecsemők számára. Az emlősök több mint 200 millió éve táplálják kicsinyeiket
tejjel, az emberek pedig az elválasztásukig anyatejjel táplálják gyermekeiket 250
000 éve, vagyis körülbelül 84 000 generáción át. Csak az elmúlt 8000 évben vagyis
400 nemzedékben történt, hogy egyes társadalmakban a gyermek elválasztása után is
beiktatták a tejet az étrendbe.
A tej fehérjét tartalmaz, amelyre
mindenkinek szüksége van – de a tej nem kötelező élelmiszer az elválasztás
után. Rengeteg más fehérje- és kalciumforrás is létezik, azaz nem kell
aggódnunk, ha nem fogyaszthatunk tejet.
Őseink sokkal több zöld levelű
növényt fogyasztottak, ami jó kalcium- és magnéziumforrás. Ráadásul őseink
fizikailag sokkal aktívabbak voltak, mint a modern emberek. A csontjaikban is
sokkal több kalcium volt, mint a modern emberben. A csontsűrűség fő
mozgatórugója a megfelelő testmozgás, valamint a megfelelő mennyiségű és
minőségű D-vitamin és A-vitamin.
Mindezek alapján teljesen
lehetséges az egészséges csontozat fenntartása tejtermék nélkül is.
Forrás: https://terrywahls.com/